Palisander –træsorternes konge

Palisander var blandt de foretrukne træsorter under den gyldne periode i dansk møbelkunst; perioden ca. 1950-1970. Det er ikke svært at forstå. Den mørkt brune palisander med de helt sorte åretegninger giver både drama og dybde til stort set alle møbler. Man får en ubændig lyst til at lade hånden glide blidt hen over en poleret palisander-bordplade, så smuk kan den være.

Palisander findes i flere kvalitetsgrader, hvoraf rio-palisander er den fineste; måske den allerfineste træsort til møbelproduktion overhovedet, fordi den ud over at være utrolig dekorativ, også er meget hård og stærk.

Palisandertræer vokser kun ganske få steder i verden, bla. i det østlige Brasilien, i Vestindien og Honduras. De vokser umådeligt langsomt, er meget krogede –hvilket jo giver den specielle åretegning- og stammen er ofte hul. Det er alle tre ting, der gør, at palisander altid har været dyrt at fremskaffe i store regulære stykker og samtidig transportere til den anden side af kloden. Ydermere har der også på palisander været drevet rovdrift gennem de sidste par generationer, så det er en uddøende træsort.

Det er dog ikke kun de seneste årtier, man har fremstillet møbler i palisander. Faktisk brugte man palisander helt tilbage i renæssancen her i Europa. Bla. var riopalisander populær sammen med det helt lyse gule citrontræ til at fremhæve kontraster på de store barokke, hollandske skabe og til at lave intarsia-arbejder på fx borde og skabslåger.

I dag er det dog mest klassikermøblerne fra funktionalismen og frem, vi forbinder med palisander. Både møbler af de kendte møbelarkitekter som Finn Juhl, Illum Wikkelsø, Ole Wanscher, Ib Kofod Larsen og Kai Kristiansen. Men også møbler, hvor arkitekten er ukendt, men producenten dog dansk. Det drejer sig særligt om spiseborde, sofaborde, lave skænke, stole og reoler.

Holder man af designklassikere, er man til retro eller kan man bare godt lide kontraster og en personlig indretning, så vil det være oplagt at supplere med et enkelt møbel i palisander. Selvfølgelig fordi det er smukt, men nok også lidt fordi det er sjældent. Det sjældne har altid appelleret til os.

Der er altid mange møbler og andet design i palisander på auktion hos Lauritz.com. Byd med her.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Møbler. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s