Michael Kvium –enhver krop har noget at skjule, hvis den tør

Indvolde, bandager, hjernemasse, navlestrenge, hængebryster, afrevne arme og benstumper og andre gode sager springer trodsigt en i møde, når man konfronteres med Michael Kviums f. 1955 kunst.

Kvium afslører og afdækker områder ved både den menneskelige krop og den menneskelige psyke, vi slet ikke ønsker at få afdækket og afsløret. Det er grimt, det er frastødende og det er bagsiden af den menneskelige medalje. Men det er også dragende.

Bag det umiddelbart tilgængelige figurative motiv, beskæftiger Kvium sig oftest med relationer mellem mennesker; sociale relationer, seksuelle relationer og magtbaserede relationer. Værkerne handler ofte om moral og ofte om os selv eller måske om Kvium selv.

Der er både sagt og skrevet utroligt meget på meget akademisk vis om Kviums intentioner, meningen med den groteske motivverden, hans kunstneriske kommentarer til hele den moderne verden etc.

Faktum er dog, at det er helt forskelligt for hver enkelt af os, hvordan vi reagerer på Kviums kunst; om vi frastødes eller tiltrækkes, om vi drømmer om for evigt at eje et af hans billeder eller aldrig i livet ville have så meget som et todimensionelt, lyserødt birketræ på lærred inden for døren. Og i virkeligheden er det vel det, der kendetegner god kunst: at vi alle på godt eller ondt bliver påvirket af det, vi ser. At vi ikke kan undgå at tage stilling. At vi også drages mod hæslighedens æstetik.

Det er ikke fordi Michael Kviums baggrund er så meget anderledes end andre kunstnere herhjemme. Måske meget forklarende kommer Kvium fra en både akademisk og katolsk baggrund. Han studerede på Kunstakademiet 1979-85 og fik sit gennembrud kort efter, fordi han gik mod strømmen. Han samarbejdede med Christian Lemmerz og de andre fra performancegruppen Værst. Og det er allerede fra tiden der midt i 1980erne, at den motivkreds, vi kender ham for i dag, bliver grundlagt.

I dag er han kendt over hele Europa og er repræsenteret på flere af de store museer for moderne kunst, bla. i Kina, Holland, Norge, Sverige og adskillige steder i Danmark.

Se –hvis du tør- værker af Michael Kvium på auktion lige nu.

Læs mere om Michael Kvium og tankerne bag hans kunst i:

Mats B.: Michael Kvium. Forlag: Palle Fogtdal.

Galleri Faurschou: Kvium. 1995.

(Fotos er fjernet fra denne blog pga Copy-Dan)

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunst. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s