Johan Rohde –en alsidig formgiver

Normalt er Thorvald Bindesbøll og Georg Jensen de første navne, vi nævner, når samtalen falder på dansk skønvirkestil; altså møbler, kunsthåndværk og smykker fra tiden omkring 1900.

Men Johan Rohde er så sandelig også en værdig repræsentant for det bedste inden for den danske skønvirke, som svarer tilnærmelsesvis til den franske Art Nouveau, den tyske Jugend og den engelske Arts and Craft. Det var fire stilarter, der alle lagde vægt på det dekorative element; gerne inspireret af naturens blomster, blade, stængler etc.

Johan Rohde 1856-1935 var egentlig ved at uddanne sig til læge, da han vendte 180 grader og søgte optagelse på Kunstakademiet i 1882.  I parentes bemærket var Johan Rohde ligesom flere andre af tidens kommende kunstnere, som Laurits Tuxen og P. S. Krøyer, svært utilfreds med den gammeldags og topstyrede undervisning på Kunst-akademiet og sammen startede de Kunstnernes fri studieskoler, som siden fostrede bla. de fynske malere Johannes Larsen, Fritz Syberg, Peter Hansen og Poul S. Christiansen. Johan Rohde var også en af pionererne bag Den Frie Udstilling, hvor han selv udstillede gennem mange år. Som maler var Johan Rohde først socialrealistisk, men efter en tur til Frankrig blev han stærkt inspireret af van Gogh, som han faktisk arrangerede en stor udstilling med i Danmark i 1893; længe før van Gogh blev internationalt kendt.

Senere underviste Johan Rohde i øvrigt selv på Kunstnernes fri studieskoler og havde som elever nogle af de ypperste repræsentanter for den danske modernisme: Olaf Rude, Oluf Høst, William Scharff og Edvard Weie. Alle kunstnere, der stilmæssigt bevægede sig langt væk fra Johan Rohde selv, men det var jo tendenser, der lå i tiden.

I dag er det de færreste, der kender Johan Rohde for hans landskaber og portrætter. I stedet kender vi ham for kunstindustri, særligt sølv for Georg Jensen Sølvsmedie. Inden for sølvsmedekunsten var Johan Rohde særdeles produktiv; han formgav skåle, skrin, smykker, kander og bestik. Han er verdensberømt for bestik-serierne Konge og Dronning. Hans sølvgenstande var på forkant med tiden og han hørte blandt de første herhjemme, der arbejdede sig væk fra skønvirken mod en mere funktionel stil uden så mange dikkedarer.

I andre materialer end sølv formgav Rohde alt fra lampefødder, urtepotter, ure og bogbind til gravmæler, gardinstænger og møbler. Hans møbler var inspireret af både forskellige stilarter og forskellige kulturer, men altid i en meget høj kvalitet og med stor sværhedsgrad. Specielle, eksotiske træsorter som citrontræ og intarsiaarbejder er kendetegnende for mange af møblerne.

Se om der er genstande tegnet af Johan Rohde på auktion lige nu.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunstindustri, Sølv. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s