Johannes Larsen og Kerteminde

Johannes Larsen 1867-1961 er nok den mest elskede af kunstnerne fra det fynske kunstnerfællesskab kaldet Fynbomalerne.

Fynbomalerne tæller kunstnerne Johannes Larsen, Fritz Syberg, Peter Hansen, Poul S. Christiansen, Anna Syberg, Alhed Larsen og Christine Swane.

Fordi fynbomalerne ikke var uddannede på Kunstakademiet, men på Den Fri Malerskole hos Kristian Zahrtmann, blev de af de andre billedkunstnere kaldt ‘Bondemalerne’. Vel nok ment som et uartighed, men Fynboerne tog øgenavnet til sig og kaldte faktisk sig selv for ‘Bondemalerne’. Og det var ikke helt forkert. De var naturalister og malede deres liv og deres nære omgivelser, portrætter af deres familie, blomsterne i vindueskarmen, pløjemarkerne, jagtudbyttet og det bløde, indbydende fynske landskab.

De fynske naturalister var alle nært knyttede til deres hjemstavn. Således også Johannes Larsen. Johannes Larsen blev født i Kerteminde og var livet igennem nært knyttet til byen.

Johannes Larsens far var købmand og havde også skibe i søen, der fragtede varer til landet. Familien boede i Kertemindes største købmandsgård. Det var altså et rigt miljø, Johannes Larsen voksede op i i sidste halvdel af 1800tallet. Rigt på kunstinteresse var hjemmet faktisk også. Der var andre kunstnere i familien Larsen på mødrende side. Det banede vejen for Johannes Larsen, der hellere ville være kunstner end købmand.

Johannes Larsen giftede sig med smukke Alhed Warberg og de byggede i 1901 deres eget hjem på Møllebakken i Kerteminde. Et hjem der, som Anna og Michael Anchers hus i Skagen, blev samlingspunkt for kunstnere som Fritz Syberg, Johannes V. Jensen og Kai Nielsen. Hjemmet rummede ikke færre end 15 gæstesenge.

Johannes Larsen malede mange smukke motiver fra hjemmet i Kerteminde og byen og landskabet omkring.

Lauritz.com Vejle har lige nu tre fine akvareller på auktion; alle med motiver fra Kerteminde. Se dem her.

Både Faaborg Museum for Fynsk Malerkunst og Johannes Larsen Museet i Kerteminde er et besøg værd, hvis man interesserer sig for Fynbomalerne.

(Fotos er fjernet fra denne blog pga Copy-Dan)

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunst. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s