Træk af rokokoen -set gennem Ole Wanschers briller

Det virker måske lidt besynderligt at starte et blogindlæg om rokoko-stiltræk med at nævne Ole Wanscher, som jo var 1900tals møbelarkitekt og lå i slipstrømmen på de allerstørste af de danske klassikerarkitekter.

Men Ole Wanscher var også professor på den møbelskole, Kunstakademiet havde oprettet i 1923 med Kaare Klint som første leder. Og Ole Wanscher skrev en omfattende –blytung- afhandling om stilperioder og møbelkunstens udvikling fra antikken og frem. Afhandlingen er rigtig god, hvis man har svært ved at falde i søvn om aftenen.

Ikke desto mindre er det interessant at læse, hvor klart Ole Wanscher har defineret de forskellige stilperioder, heriblandt rokokoen.

Rokokoen havde sin storhedstid i Europa ca. 1720/30-1770/80 og selve begrebet udspringer af det mest populære ornament til dekoration i rokokoen, nemlig rocailler. Rocailler er de sammensatte s- eller c-formede ornamenter, man ser på næsten alle møbler, spejle og billedrammer fra tiden. Dekorationerne var asymmetriske og dynamiske. De var inspirerede af elementer fra naturen, muslinger, koraller, konkylier og bølger. I det hele taget var naturen på mode i 1700tallet.

Hvis man lægger mærke til det, så er der næsten ingen rette linier i rokokoen. Kurverne er bløde og der ser ud som om møblerne er skåret af et eneste stykke træ. Ofte er de forgyldte eller malede for at fuldende illusionen om enhed.

Rokokoen var en eksklusiv stilperiode, der blomstrede i et meget rigt, aristokratisk miljø i Frankrig i midten af 1700tallet. Stilperioden er derfor meget tidsbestemt. Som Wanscher skriver: ’Rokokomøblerne kan vanskeligt tages ud af deres sammenhæng med den øvrige rumdekoration, med dragterne og hele den elegante og utvungne leveform.’ Der er langt fra det franske aristokrati med al dets svulstighed og overflod til vores tids minimalisme og miljøbevidsthed.

Lige for øjeblikket er der dog alligevel en række designere, der flirter med elementer fra rokokoen i helt moderne, nye møbler. Derfor er det interessant at tage et kort glimt tilbage.

Så mange ting er tilladt på indretningsfronten for tiden, at selv rokoko-møbler kan have sin berettigelse i en moderne indretning. Dog nok ikke mere en end enkelt stol eller kommode.

Desuden er de svulstige stiltræk fra rokokoen populære inden for maksimalismen; en stilart på sidelinien, der blander forskellige stilperioder med masser af farver og former. Og masser af pang.

Læs mere om møbelkunst gennem 3500 år i Ole Wanscher: Møbelkunsten. Studier i møbeltypernes æstetisk og historie, 1955.

Byd på varer fra rokokoen eller i rokokostil.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Antikke møbler. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s