Henry Heerup -cyklen og de andre symboler

Man kan ikke skrue tiden tilbage, selvom det ind imellem kunne være interessant. Fx må det være både spændende, men også særdeles underholdende at møde multikunstneren Henry Heerup. Måske være en flue på væggen eller rettere i haven, hvor Heerup havde sit atelier.

Henry Heerup 1907-93 arbejdede kun udendørs og kun i haven i Rødovre. Den var et levende virvar af vild natur og mange af Heerups skulpturer i bemalet sten eller granit.

Hver eneste dag året rundt arbejdede Heerup med sin kunst. Han elskede at arbejde: ”Glæden ved at arbejde skuffer aldrig. Jeg tror der kan tales om en arbejdsdrift. Der er noget varigt ved den, som stiller den over de andre følelser.” (Henry Heerup: Min arbejdsbog, Borgens Forlag 1966, s. 21).

Ingen materialer var for simple eller for uhumske. Alt kunne bruges til at skabe kunst: skrald, papir, lærred, tøndelåg, skilte og gulvtæpper. Og ikke mindst sten og granit. Granitten var for Heerup naturens hårdkogte æg: den gemte altid på noget godt. Som han selv sagde: ”Af en klumpet sten laver man jo ikke en danserinde, men det kan godt blive til en bjørn.” (Heerup Museet)

Og hver eneste dag –uanset vejr og vind- cyklede Henry Heerup fra haven i Rødovre til lejligheden i Vanløse. Han fik ingen fine fornemmelser, heller ikke, selvom han rent faktisk nåede at opleve berømmelsen og anerkendelsen. Hans liv var nøjsomt og simpelt til det sidste. Og så elskede han vaner. Som fx den daglige cykeltur ud og hjem. Store huse med udsigt til havet eller skoven eller hurtige, dyre biler fristede ikke Heerup. Faktisk brød han sig slet ikke om biler. De gjorde ham magtesløs.

Heerups kunst –både skulpturerne, malerierne og grafikken- var altid ladet med symboler. Og selvom symbolerne er lette at identificere, så er den bagvedliggende mening ikke altid så let at afkode. Cyklen er et af Heerups mest yndede symboler, ligesom kvinden, hjertet, klokken, nissen, skraldevognen, hesteskoen og mange andre.

I dag er Heerup kendt og elsket for sine naive, stiliserede motiver med forholdet mellem mand og kvinde, hverdagssituationer og det stille liv. Det er en genkendelig motivverden i modsætning til flere af de andre kunstnere i gruppen CoBrA, som Heerup var en del af. Hvor de andre –Carl-Henning Pedersen, Mogens Balle, Asger Jorn m.fl.- malede subtile, abstrakte udtryk, så dyrkede Heerup det fortællende og genkendelige. Man kan altid finde på en god historie med udgangspunkt i et Heerup-motiv.

Byd på værker af Henry Heerup på auktion.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunst. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s