Retro fra Rørstrand

Retro er in. Stadigvæk. Også inden for porcelæn og keramik.

Lige nu er det særligt de kunstindustrielle genstande fra svenske porcelænsfabrikker som Rørstrand og Gustavsberg, der rykker. Stel fra 1950erne og frem som Picknick, Annika og Koka hitter. Særligt Picknick –tegnet af Marianne Westmann- har fået en renæssance og bliver revet væk på loppemarkeder for at dukke op på auktionerne. Man skal være hurtig, hvis man vil gøre et kup.

Stellenes lidt naive, sommerhusagtige stemning går rigtig godt i spænd med møbler i teak, arbejdslamper og stentøj. I vores usikre tid holder vi af stilen fra 1950erne, hvor alt var trygt og sorgløst og maden traditionel med brun sovs til frikadellerne.

Det er hverdagsstel, der kan tåle at blive brugt og som man bliver i godt humør af at dække op med. Flere af de gamle stel eller stel i samme stil er da også blevet relancerede det sidste års tid.

Rørstrand nævnes første gang helt tilbage i 1200tallet, men først omkring 1726 byggede man en porcelænsfabrik og startede produktionen op. På opfordring fra Kong Frederik 1.. Ligesom i Danmark lykkedes det ikke i begyndelsen at fremstille porcelæn, men kun fajance. Alligevel betragtes Rørstrand som en af de tidligste porcelænsfabrikker i Europa. Kun Meissen i Tyskland og Augarten i Østrig blev etablerede før Rørstrand.

Fabrikken hedder i øvrigt Rørstrand, fordi den lå ned til en sø, hvis kanter var begroet med tagrør. Navne er ofte udsprunget af den mest simple logik.

Porcelænet kom først til Rørstrand i slutningen af 1700tallet. Og i mange år derefter var Rørstrand helt dominerende på det svenske marked. I slutningen af 1800tallet etablerede fabrikken en søsterfabrik i Finland, Arabia, som også er meget kendt og elsket i dag for sit retro-design. Helt op omkring år 1900 var der stadig 1100 arbejdere ansat på fabrikken. Men i slutningen af 1900tallet gik det ned ad bakke og i dag hører fabrikken under Iittala og produktionen er flyttet til udlandet. Rørstrand eksisterer dog stadigvæk som mærke.

En række berømte kunstnere eller keramikere har op gennem 1900tallet arbejdet for Rørstrand, bla. Gunnar Nylund, Marianne Westmann, Bertil Vallien, Carl Harry Stålhane og Lisa Larsson. Alle gode kendinge på Lauritz.coms varelister.

Der findes en omfattende bog om alle de svenske stel fra midten af 1900tallet, som er værd at anskaffe sig. Svenska Serviser hedder den. Og den gennemgår kronologisk 140 svenske hverdagsstel.

Kommer man til den store svenske sø Vänern i Sverige må man unde sig selv et besøg på Rørstrand Museum.

Byd på genstande fra Rørstrand og Gustavsberg på auktion lige nu.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Keramik. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s