Kai Nielsen holdt af kvinder, cigarer og brydning

”Som jeg husker min far var han lys og slank, ung, med fine blide hænder, ikke ret høj, kun akkurat så høj som min mor – og smittende uhøjtidelig… Hans ansigt var aldrig i ro. Det var glat uden skæg – med to store vorter, den ene ved venstre næsebor, den anden ved højre mundvig. De var sære og bløde at røre ved… Og så var han fuld af fregner, over det hele, drysset ud over skær hvid hud. Når ’han manglede blod, lignede han risengrød med kanel på’, sagde han og rynkede på næsen.”

”Hans tøj var ligeså uhøjtideligt som han selv, småternet sort og hvidt, med knæbukser. En sort sløjfe, en butterfly, der sad på en elastik eller på to hægter med fjedre, var slips. Det hele fik Vendelborg, hans ven og hjælper og portner ved akademiet, da han var død. Overtøjet var en vindjakke. Kun engang imellem havde han en sort rigtig frakke på og en fantastisk, rund, hård hat, der gav genlyd, når man bankede på det, en Bowler! – Så lignede han slet ikke sig selv – passede ikke til farten han var i, til og fra atelieret og arbejdet. – Måske han skulle spise frokost med en ’bestilling’?

Der er ikke noget bedre end en førstehåndberetning til at give liv til en kunstner, der er død for mange år siden, men hvis værker stadig i høj grad er i live rundt omkring os i dag. Et rigtig godt eks. er billedhugger Kai Nielsen 1882-1924. Det alt for korte liv til trods –han blev kun 42 år-  nåede han at skabe et imponerende og sammenhængende livsværk af tredimensionelle billeder af den menneskelige sjæl og krop. Og så var han ligeså smilende, rund og livlig som sine skulpturer.

Hans liv var hektisk. Måske fornemmede han, at han skulle nå det hele på meget kort tid? Hver dag cyklede han frem og tilbage mellem atelieret og hjemmet, han dyrkede meget sport –vægttræning, brydning og andet for at styrke sin svagelige krop, hans mødtes med gipsere eller forretningsforbindelser og når han var rask, var der altid mange gæster i hjemmet; de diskuterede, spiste god mad, drak øl og snaps, røg store cigarer og grinede kongeligt og længe. Men i lange perioder var han syg, havde blødende mavesår og led af blodmangel.

Tre store operationer mod mavesåret måtte han igennem, hvor han blev syet sammen med silke eller tarm og hver gang sprang det op igen. Husk på, at tiden er omkring 1900; der er sket meget med den medicinske forskning siden. Og ofte var hans blodprocent under 50. Det tærede på kræfterne. Og kræfter skulle der til for at udtænke og udføre de imponerende skulpturer, der med mild hånd er drysset ud over det danske land (og også i Norge). Faaborg har Ymerbrønden, København har Blågårds Plads med granitskulpturerne og Glyptoteket med Vandmoderen, Svendborg har Leda uden sin svane for blot at nævne nogle få af de mest markante.

Kai Nielsen har også formgivet nærmest et utal af fine, små figurer eller statuetter i bronze, porcelæn, terracotta, bla. for Bing og Grøndahl, Ipsens Enke og Kähler. Disse figurer er yndede samlerobjekter. Rigtig mange har en eller flere stående derhjemme uden at vide, at Kai Nielsen er manden bag. Figurerne er smukke, runde og blide i formerne, ofte kvinder –Kai Nielsen holdt meget af kvinder; holdt i det hele taget af forskellen mellem kønnene og udstillede gerne forskellighederne. I dag generes vi ikke af de blottede, nøgne kroppe, men de kunne godt forarge en enkelt bedsteborger eller to i starten 1900tallet.

Kvindefigurerne er næsten alle sammen modelleret efter samme kvindemodel, nemlig hans muse gennem mange år Misse Harriet Wiegandt. Helt ung var hun i starten, men som tiden gik, fik hun også den voksne kvindes træk.

Se værker af Kai Nielsen på auktion lige nu.

Citaterne er fra Nina Kai Nielsen: Billedbogen om Kai Nielsen. Dafolo, Købehavn.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunstindustri. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s