Tanker blev Ting. Nanna Ditzel på Empiregården i Stege på Møn

Nanna Ditzel (1923-2005) er ikke alene Danmarks mest anerkendte, kvindelige møbelarkitekt. Hun var også en fremragende smykke- og tekstildesigner. Det hele kan man lige nu studere ved selvsyn på Empiregården i Stege på Møn.

Nanna Ditzel havde ingen intention om, at hendes designs skulle være tidløse, selvom mange af hendes møbler og smykker allerede nu betegnes som klassikere. Tværtimod ønskede hun at designe i tiden, at løse en praktisk opgave med udgangspunkt i hendes egen families hverdag, med inspiration fra naturen, fra andre kulturer eller måske fra tidens mode.

Alsidighed var kendetegnende for hende. Fx inspireredes også hun i 1960erne af den organiske, gulvnære modernisme med sociale lounge- eller flydemøbler, som også ægteparret Ray og Charles Eames var eksponent for. Møblering uden møbler kaldte man det i tresserne; det var et opgør med konventionerne og den snedkertradition, der ellers havde gjort dansk møbelkunst verdenskendt et par årtier tidligere.

Nanna Ditzel engagerede sig i tidsskriftet Mobilia efter hendes mand, Jørgen Ditzels alt for tidlige død. Mobilia og kredsen omkring tidsskriftet gav mange nære venskaber, bla. med Verner Panton, som mere end nogen anden videreførte de farvestærke ideer, hvor rum og møbler smeltede sammen.

Nanna Ditzels mest kendte møbler tæller Trinidad-stolen, taburetten Trisse, hængestolen, stumtjeneren og skrivebordet for Søren Willadsen.

For Georg Jensen har Nanna Ditzel gennem en lang årrække tegnet et utal af smukke, feminine smykker. I tidens ånd, men nu alligevel tidløse som mange andre af Georg Jensens klassiske smykkedesigns.

Tekstilerne er et helt kapitel for sig. Møbelstoffet Hallingdal, som produceres af Kvadrat og som (be-)klæder mangt en møbelklassiker herhjemme, er der indtil videre solgt mere end 4 millioner meter af. Apropos fortæller Designmuseum Danmark lige nu historien om det populære møbelstof i forbindelse med udstillingen danish design – i like it af den engelske designer Jasper Morrison.

Udstillingen Tanker blev Ting om Nanna Ditzel på Empiregården på Møn løber frem til 23. oktober 2011.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Møbler. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s