Drikker tulipaner vand af farvet glas? Conradsminde Glasværk

Holmegaard Glasværk var Danmarks første glasværk. Den historie kender mange. Før Holmegaard var alt glas i Danmark indført fra andre lande, på trods af at man har kunnet fremstille glas de seneste i hvert fald 5000 år.

Frem til oprettelsen af Holmegaard Glasværk fandtes der kun enkelte såkaldte glashytter rundt omkring i landet. Ingen af dem særlig succesfulde. Og først i midten af 1700tallet kom en egentlig glasproduktion i gang. I Norge dog. Frem til krigen mellem England og Danmark fik vi glas fra Norge; efter krigen fik vi slet intet glas, hverken til vinduer, flasker el. andet. Det gik jo selvsagt ikke, så i 1825 kom der langt om længe rigtig gang i en dansk produktion af glas fra Holmegaards Glasværk. Landets ældste og mest kendte.

Men der er andre spændende glasværker i den danske glashistorie, selvom den er forholdsvis kort. For samlere er genstande fra Conradsminde Glasværk fx særdeles eftertragtede. Værket havde en ganske kort levetid på blot 23 år fra 1834 til 1857. Det blev opført ved godset Nørlund, der ligger i den vestligste ende af Rold Skov i Himmerland. Nørlund har ligget på samme sted siden 1300tallet, men oprindeligt kun som et tårn kaldet Røverhulen.

I 1830 købte krigsråd Rasmus Conradsen godset med et jordtilliggende på 2600 tdr. land skov og tørvemose, oplagt til glasproduktion og ikke til ret meget andet. Rasmus Conradsen fik bevilling til at drive glasværk fra kongen og opkaldte værket efter sin far -Conradsminde. Glaspustere blev hentet til fra Norge og efter en del begyndervanskeligheder, ny ejer mm endte værket med en fast produktion på ca. 350.000 flasker om året. Værket producerede også farvede lommeflasker, snapsglas, frimurerglas, ølglas mm.

Beliggenheden langt ude i skoven samt selve det vanskelige arbejde gjorde det nødvendigt, at arbejderne boede omkring værket og de opbyggede et helt lille samfund i tilknytning til glashytterne. Fordi ingen på forhånd vidste, hvor lang tid det hver gang tog at smelte massen, der skulle blive til de smukke glas, kunne glaspusterne risikere at blive vækket på alle tider af døgnet. Når massen var smeltet, skulle glasset forarbejdes, også selvom det var midt om natten.

I øvrigt kom en rigtig dygtig glaspuster i lære allerede som 10-12-årig. Det tog lang tid at mestre glaspusteriets meget svære kunst. Det gør det stadigt.

For at få gang i salget underbød Conradsminde altid Holmegaard. Det gav til gengæld Conradsminde dårlig økonomi. Og glasværket overlevede ikke det kvarte århundrede.

I dag er Conradsminde Glasværk særligt kendt for sine meget fine, romantiske rosenmalede glas og karafler, men også de farvede hyacint- og tulipanglas er eftertragtede. Faktisk var Conradsminde det første glasværk herhjemme, der fremstillede hyacintglas.

Lauritz.com Århus har lige haft tre meget fine tulipan- eller Zwibelglas, som de også kaldes, på auktion. Farverne var mangan, gul og grøn og burde tænde julelys i de mest hardcore samleres øjne. Det gjorde de også. Hammerslagene var som forventeligt høje. Tilsvarende er i øvrigt afbilledet i Conradsmindes eget katalog fra 1840.

Se om der er glas fra Conradsminde på auktion lige nu.

Læs mere om gammelt dansk glas i Alfred Larsen, Peter Riismøller og Mogens Schlüter: Dansk glas 1825-1925. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 1996.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Glas. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s