Wiliam Skotte Olsen. Turn on – tune in – and drop out!

Wiliam Skotte Olsen (1945-2004) var kun 21 år og aldeles ukendt, da han pludselig brød igennem med et brag på sin allerførste separatudstilling.

Han læste på Kunstakademiet ad to omgange uden dog at frekventere skolen ret ofte. Var inspireret af 1960ernes rockmusik, hippiebevægelsen, ekspressionismen og af den amerikanske skribent Timothy Learys sentens, der om nogen kendetegnede tiden: Turn on- tune in- and drop out!

Wiliam Skotte Olsen var udpræget figurativ i sin malestil, men ikke naturalistisk.

Uden at klandre Wiliam Skotte Olsen for at være ramt af gentagelsens farlige feber, så var en bestemt motivkreds stærkt fremherskende i en årrække efter 1980. De figurative billeder før den tid var imponerende, voldsomme og fortællende. Efter 1980 var det mest farverne, der ændrede karakter og blev spillet ud mod hinanden.

Wiliam Skotte Olsen var en sær snegl, der aldrig rigtigt fik tilpasset sig samfundets normer. Han boede i en nedrivningstruet ejendom på Nørrebro, helt oppe under spærrerne, hans sjæl og hans liv var omtumlet og turbulent og han var ad flere omgange omkring den lukkede afdeling på Skt. Hans Hospital i Roskilde. De sidste mange år af sit liv boede han endda på Christiania og var slet ikke en del af det officielle Kunst-Danmark.

Alligevel er han i dag både repræsenteret på Statens Museum for Kunst og på Kunsten i Aalborg. Måske netop fordi man så tydeligt fornemmer den sjælelige turbulens i Wiliam Skotte Olsens malerier; det ekspressive. Ansigterne er todimensionelle masker; de mangler enhver form for personlighed. Omend der kan være en smule forskel på humøret.

Nogle af Jer så måske den smukke udstilling med Wiliam Skotte Olsens malerier, der blev vist på Faaborg Museum for Fynsk Malerkunst, Museet for Religiøs Kunst og Kastrupgaard? Der var mange værker, der aldrig har været udstillet før; nogle af dem helt fantastiske, sprudlende af figurer, farver og former. På udstillingen var det særligt tydeligt, at de tidlige malerier fangede beskueren mest; de var dragende. Ikke noget under at han brød gennem berømmelsens mur med et brag. Men heller ikke, at han fik svært ved at bevare sin status.

Lige nu er der rigtig mange muligheder for at byde på både ældre og nyere værker af Wiliam Skotte Olsen på Lauritz.com. Byd med her.

(Fotos er fjernet fra denne blog pga Copy-Dan)

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kunst. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s